Voor ouders en verzorgers

Feiten op een rij:

-          96,8% van de jongeren op Jong&Out de website veilig en betrouwbaar vind?
-          91,4% van de jongeren op Jong&Out het aanmaken van een profiel op deze website zou aanbevelen aan andere lesbo, homo, bi en transgender en intersekse-jongeren?
-          84% van de lesbische, homo en bi-jongeren contact wil met andere lesbische, homo en bi-jongeren? (Sociaal en Cultureel Planbureau, 2010)
-          Jongens gemiddeld 12,6 jaar zijn als ze ontdekken dat ze zich (ook) tot jongens aangetrokken voelen. Meisjes zijn gemiddeld 13,5 jaar als ze ontdekken dat ze zich (ook) tot meisjes aangetrokken voelen (Sociaal en Cultureel Planbureau, 2010). 

Jong&Out is in 2007 ontstaan door een groep van enthousiaste lesbische, homo, bi en transgender en intersekse (LHBTI) jongeren die zelf meetings organiseerde en een forum beheerde. Inmiddels is Jong&Out uitgegroeid tot een online community met meer dan 3.500 leden en vinden er op meer dan vijftien plekken in Nederland één keer per maand meetings plaats. COC Nederland ondersteunt Jong&Out bij het mogelijk maken van de website en het begeleiden en trainen van de vrijwilligers.

Veiligheid en privacy

Jong&Out is een veilige omgeving waar jongeren, ongeacht seksuele oriëntatie en genderidentiteit, met elkaar kunnen praten over hun coming-out, problemen die ze tegenkomen als LHBTI-jongere, liefde en relaties, of gewoon kunnen praten over wat hen bezighoudt. De website en de meetings zijn dan ook uitsluitend toegankelijk voor jongeren tot en met achttien jaar.

De ID-check

Om zeker te zijn dat nieuwe leden niet ouder zijn dan achttien jaar vragen wij alle nieuwe leden om hun ID-kaart  te laten zien. Dit controleproces kan op twee manieren verlopen. Uw kind laat zijn of haar ID-kaart aan een van onze vrijwilligers zien via Skype of stuurt een foto of een van scan naar ons e-mailadres. We gebruiken de gegevens alleen om de geboortedatum te verifiëren. Burgerservicenummer en documentnummer kunnen onleesbaar gemaakt worden. Het enige wat we willen weten is naam, geboortedatum en pasfoto.  De gegevens worden niet opgeslagen en eventuele foto of de scan van de ID-kaart zal na verificatie worden verwijdert. Uw zoon of dochter bepaald daarna zelf welke informatie ze delen via hun profiel. Er kan ook voor een ‘nickname’ worden gekozen en een herkenbare profielfoto is niet vereist. In deze video leggen we uit hoe het proces precies verloopt.

Contact via Skype

Het Jong&Out webteam probeert elke dag tussen 19:00 en 20:00 uur online te zijn op Skype via jongenoutcheck. Zij controleren de aanmeldingen en zijn ook bereikbaar voor uw vragen.

Meetings op meer dan 15 plekken in Nederland

Naast een actieve website organiseren jongeren ook één keer per maand meetings op meer dan vijftien plekken in Nederland. De meeste meetings vinden plaats bij de lokale COC’s of andere LHBTI-organisaties bij u in de buurt. Deze meetings zijn onder begeleiding van ten minste twee volwassen vrijwilligers, beide in bezit van een recente Verklaring Omtrent Gedrag. Tijdens Jong&Out activiteiten wordt er geen alcohol geschonken en is er altijd plek voor ouders om bij elkaar te komen. U bent dus van harte welkom om met de begeleiders kennis te maken en te kijken of deze meetings interessant zijn voor uw kind. De meetings richten zich op laagdremppelige en gezellige activitieten. Denk hierbij aan spelletjesmiddagen, diverse creatieve workshops of samen iets koken of bakken. Jong&Out is geen praatgroep, en ondanks dat onze begeleiders bij hulpvragen kunnen doorverwijzen staat het bespreken van persoonlijke problemen niet centraal bij Jong&Out. Een sfeerreportage kunt u hier bekijken. 

Praten met één van de coördinatoren van Jong&Out

Heeft u vragen of opmerkingen over Jong&Out? U kunt e-mailen naar info@jongenout.nl, een appje sturen naar de webteamcoördinator op +31 6 83 71 77 26 of COC Nederland tijdens kantooruren bellen op 020-6234596. 

Overige vragen

Heeft u nog andere vragen of zoekt u hulp voor uzelf of uw kind? Neem dan een kijkje op de website van Iedereen Is Anders. U vindt hier veel handige tips om uw kind te ondersteunen als deze vragen hebben over hun eigen seksueleoriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken. 

Let op! Jong&Out biedt geen enkele vorm van professionele ondersteuning. Wanneer uw kind ondersteuning nodig heeft, neem contact op met een professional.